De ce avem nevoie de povești? Lectura ne influențează psihicul
- Cristina Mihaela Petrescu
- 25 mar.
- 3 min de citit
Totul începe cu o poveste. Povestea pe care ne-o citesc părinții înainte de culcare. Poveștile pe care apoi le citim de unii singuri. Poveștile din filme sau spectacolele de teatru. Poveștile pe care, mai târziu, le spunem celor din jur. Poveștile pe care ni le spunem nouă înșine. Întreaga viață este o poveste și, de multe ori, în ședințele de psihoterapie, îi invit pe pacienții mei, să-și rescrie poveștile. Când este vorba de propriile povești de viață, ne alegem, în mod subiectiv, rolul pe care vrem să-l jucăm. Uneori suntem victime, alteori ne simțim puternici și plini de energie, uneori suntem salvatori, alteori ne transformăm în agresori, uneori suntem cei care oferă (prea mult), alteori suntem cei care așteaptă să li se ofere, uneori suntem eroi în acțiune, uneori amânăm și evităm, contemplăm și privim cum se derulează viața noastră și a celorlalți prin fața ochilor noștri. Cred că niciunul dintre noi nu este același personaj de la un cap până la altul al poveștii sale. Ne schimbăm, ne transformăm, evoluăm, stagnăm, ne coborâm, ne ridicăm.
De mică mi-au plăcut enorm de mult poveștile. Am trăit vremea discurilor cu povești și încă am în memorie sunetul acela scos de discurile de vinyl, liniștea aceea întreruptă doar de mișcările acului, dinainte să înceapă o poveste. Știam acele povești pe de rost, pe unele dintre ele cred că le-aș putea reproduce și acum. Când am învățat să scriu, m-am bucurat enorm să pot scrie propriile mele povești. M-am jucat mult timp cu cuvintele, încă fac asta, e locul meu secret.
Ca psihoterapeut, am înțeles rapid că poveștile sunt și un instrument puternic de conectare emoțională. Sunt un pod către emoțiile și experiențele celorlalți. Sunt un adevărat antrenament pentru empatie. Studiile arată că persoanele care citesc ficțiune sunt mai empatice, fiind constant expuse la perspective diferite de ale lor, la experiențe pe care poate nu le-au trăit și nu le vor trăi niciodată.
Am descoperit apoi existența biblioterapiei - o metodă terapeutică ce folosește cărțile pentru a ajuta oamenii să înțeleagă și să gestioneze emoțiile dificile. Citind despre experiențele unor personaje care trec prin situații similare cu ale noastre, putem găsi confort și soluții pentru propriile provocări. Mereu am recomandat cărți, iar când am simțit că oamenii nu au răbdare să le citească, am încercat să-i ajut cu rezumatele făcute de mine. Cărțile sunt o resursă extraordinară pe care ar trebui să o accesăm cât mai des, cu cât mai multă curiozitate, cu mintea și sufletul deschise.
Cercetările neurostiințifice arată că lectura activează multiple regiuni ale creierului, contribuind la dezvoltarea neuroplasticității. Aceasta ne ajută să procesăm informația mai rapid, să ne concentrăm mai bine și chiar să reducem riscul de declin cognitiv.
Mai mult, lectura este un excelent mijloc de reducere a stresului. Un studiu realizat la Universitatea din Sussex a demonstrat că doar 6 minute de lectură pot reduce nivelul de stres cu până la 68%, fiind mai eficientă decât ascultarea muzicii sau plimbările.
Testez efectele lecturii zi de zi. Este una dintre cele mai mari bucurii ale mele. Să am timp să citesc, să descopăr povești noi, să mă scufund în universul acela, să învăț lucruri noi. Sunt convinsă că lectura este cea care mi-a dezvoltat imaginația, mi-a îmbogățit vocabularul, mi-a îmbunătățit capacitatea de exprimare în scris și oral, mi-a hrănit creativitatea. Mi-a alinat răni, mi-a adus conștientizări, m-a apropiat de oameni.
Așa că grupul meu de terapie prin lectură, LiteraTerapia, TREBUIA să se nască. Era absolut necesar. Ca orice om îndrăgostit, vreau să împărtășesc cu cât mai multă lume din bucuria și energia mea

. Sunt veșnic îndrăgostită de lectură și caut să atrag cât mai mulți oameni în bucuria asta de experiență. Și este atât de frumos când vezi că aceeași lectură este citită în altă cheie de fiecare dintre noi în parte, că propriile noastre experiențe de viață se transformă în translatori pentru lecturile citite.
În fiecare lună, vă aștept la LiteraTerapia să descoperim universuri noi, dar și părți noi din sufletul nostru.
Commentaires